Sports2Visuals

Zilver en brons voor Thorsdottir bij EK

23 April @ 16:52

18058011_1272810176171018_1812984403845821590_n

CLUJ-NAPOCA – Turnster Eythora Thorsdottir heeft bij de EK turnen een zilveren en een bronzen medaille veroverd. Thordottir turnde, na missers in de meerkampfinale van vrijdag, twee ijzersterke finales. Het leverde haar uiteindelijk zilver (balk) en brons (vloer).

Thorsdottir is met haar twee EK-medailles de eerste Nederlandse turnster sinds Verona van de Leur in 2002 die meer dan één medaille heeft gewonnen bij een EK.

Balk

De turnster van SV PAX Haarlemmermeer begon haar finaledag met een sterk optreden op de balk. Met een score van 14,066 punten hoefde ze alleen de Roemeense Catalina Ponor (14,566) voor zich te dulden.

Voor Ponor was het overigens al haar vijfde Europese titel op balk. De Roemeense Larisa Iordache greep het brons.

Thorsdottir turnde in Cluj een nagenoeg foutloze oefening. “Het is echt een opluchting na vrijdag. Ik ben blij dat ik me heb kunnen herpakken,” zei Thorsdottir achteraf.

In de meerkampfinale van vrijdag kende Thorsdottir immers missers op balk en vloer. “Vrijdag had ik heel veel druk op mezelf gezet. Ik wilde het zo graag. En dan mislukt het net. Vandaag dacht ik: alles is meegenomen.” 

In de finale kon Thorsdottir daardoor ook vrijer turnen. En dat wierp haar vruchten af. “Ik ben kalm gebleven en heb op mezelf vertrouwd.” 

Wevers

Olympisch kampioene Sanne Wevers eindigde in de balkfinale uiteindelijk op de vijfde plaats. Door diverse foutjes kwam zij niet in de buurt van het podium. “De eerste twee verbindingen miste ik. Dan loop je de hele tijd achter de feiten aan. Dat is zonde,” zei Wevers achteraf.

Toch zag Wevers de EK-finale ook als een belangrijke les op weg richting de WK. “Ik moet weer meer routine krijgen. Deze oefening doe ik net drie maanden. Mijn vorige oefening deed ik al vier jaar. Ik ben er vandaag voor gegaan, heb gestreden voor de kans. Ik kan trots op mezelf zijn.”

Brons op vloer

In de vloerfinale vervolgde Eythora Thorsdottir haar succesverhaal in Cluj. Met een score van 13,700 punten greep ze brons. Op vloer zag ze de Russische Angelina Melnikova (14,100) en de Britse Ellie Downie (14,066) voor zich eindigen.

Thorsdottir moest lang wachten voor ze wist of haar score goed genoeg was voor een medaille. “Dat was verschrikkelijk. Ik dacht steeds dat er iemand erover heen zou gaan. Dat zei ik bij elke oefening. Want ja, als ik zou zeggen dat het er wel inzat.. dan komt karma misschien ineens.” 

Deurloo zesde 

In de rekstokfinale eindigde Bart Deurloo met een score van 13,133 punten uiteindelijk op de zesde plaats. De Ridderkerker ging onderuit met zijn gestrekte Kovacs en kon daardoor niet in de buurt komen van het podium.

Het goud was uiteindelijk voor de Zwitser Pablo Braegger (14,933). Hij werd gevolgd door zijn landgenoot Oliver Hegi (14,500) en de Rus David Belyavskiy (14,366). “Het was een mooie finale. Mijn oefening was eigenlijk ook wel goed, maar het is jammer van die val. Ik zag het ook niet echt aankomen. Als ik die val niet had gehad dan was ik zeker dichterbij gekomen,” zei hij achteraf.

Deurloo keek uiteindelijk tevreden terug op het toernooi. “Je moet dit soort wedstrijden en finales een keer meemaken om uiteindelijk de medailles te pakken.” 

Op de overige twee onderdelen waren de titels voor Artur Daloyan (sprong) en Oleg Verniaiev (brug).